top of page

Van bouwplaats tot droomhuis: tips voor het inrichten van je nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwhuis inrichten is een leuk en spannend avontuur. Het biedt je de kans om een volledig nieuwe ruimte naar jouw wensen en behoeften te vormen, maar het vereist ook gedetailleerde planning en doordachte beslissingen. Uit ervaring weet ik dat de vele keuzes die je moet maken overweldigend kunnen zijn. Zo'n drie jaar geleden lieten we ons huis bouwen. We zijn er heel blij mee, maar eigenlijk zou ik het nog een keer willen doen, alleen al omdat ik er zoveel van heb geleerd. Dus hier zijn enkele handige punten om in gedachten te houden bij het inrichten van je nieuwbouwhuis, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.



Begin met de indeling

Een vraag die wij al vroeg in het proces kregen was: "Waar wil je de elektra punten hebben?" Voordat je hier antwoord op kunt geven, is het cruciaal om eerst een duidelijke indeling van je huis te bepalen. Stel jezelf de volgende vragen:


  • Waar komen de belangrijkste meubels te staan?

  • Hoe beweeg je door de ruimtes? Wat zijn de looproutes?

  • Welke functies krijgen de verschillende kamers?


Een goede manier om te beginnen is door een plattegrond te maken. Dit kan op papier, maar ook digitaal via tools zoals Floorplanner. Houd rekening met ramen, vensterbanken en zichtlijnen in huis. Een juiste indeling zorgt ervoor dat je praktisch en efficiënt gebruik maakt van de ruimte en dat je lichtpunten en stopcontacten op logische plekken plaatst. Hou ook de draairichting van deuren in gedachten, zodat lichtschakelaars op een logische en toegankelijke plek zitten.


Maak een lichtplan

Verschillende ruimtes vragen om verschillende soorten verlichting. Zo heeft de eetkamer andere verlichting nodig dan de woonkamer, waar een leeslamp naast de bank misschien wel gewenst is. Bij het maken van een lichtplan is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke functies van elke ruimte en de juiste lampen daarvoor te kiezen. Let op de natuurlijke lichtinval, de richting waarin het licht valt en de hoogte van de lichtbronnen. Vergeet ook niet de positie van stopcontacten en elektrapunten mee te nemen in je plan.


Om een warme en gezellige sfeer te creëren, speel je met verschillende lichtbronnen en -intensiteiten. Gebruik een combinatie van plafondlampen, vloerlampen, tafellampen en wandlampen om verschillende lichtlagen te creëren. Wandlampen worden vaak vergeten, terwijl ze erg praktisch kunnen zijn, bijvoorbeeld bij de trap. Dimmers zijn een goede toevoeging om de sfeer in een ruimte aan te passen aan verschillende gelegenheden.


Functionele indeling

Handig om bij de indeling rekening te houden met voldoende opbergruimte om een opgeruimd huis te houden. Ingebouwde kasten zijn ideaal, maar ook slimme opbergoplossingen zoals bedden met lades en opbergbanken kunnen wonderen doen. Het lijkt misschien dat je voldoende opbergruimte hebt, maar in de praktijk kom je altijd opbergruimte te kort. Denk ook na over logische plekken voor je prullenbak, waar je de stofzuiger en dweil laat, en alle plastic flessen die je moet inleveren.


Denk na over de dagelijkse routines en behoeften van je gezin. Heb je bijvoorbeeld veel hobby's of sportuitrusting die opgeborgen moeten worden? Of misschien heb je kleine kinderen en heb je ruimte nodig voor speelgoed en boeken. Een goed georganiseerde ruimte kan het dagelijkse leven een stuk gemakkelijker maken en zorgen voor een opgeruimde en rustige omgeving.


Zo creëerden wij een speelkamer, zodat we al het speelgoed uit het zicht kunnen houden. Dit helpt niet alleen om de woonkamer opgeruimd te houden, maar biedt ook een speciale ruimte waar de kinderen zich kunnen vermaken zonder het hele huis overhoop te halen.


Moodboard

Een moodboard is een geweldig hulpmiddel om je ideeën en inspiratie te visualiseren. Begin met het verzamelen van afbeeldingen, kleuren en materialen die je aanspreken. Gebruik tijdschriften, websites of platforms zoals Pinterest om een verzameling te maken die jouw stijl weerspiegelt. Plaats deze elementen op een groot bord of maak een digitaal moodboard. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je je nieuwbouwhuis wilt inrichten. Met een moodboard kun je gemakkelijker beslissingen nemen over kleuren, meubels en accessoires die bij jouw visie passen en ervoor zorgen dat alles mooi op elkaar is afgestemd.



Meubels

Wil je alles nieuw kopen, of neem je ook meubels mee uit je oude huis? Kijk eerst wat je al hebt en stel jezelf een paar vragen: vind ik het nog mooi, past het bij mijn nieuwe huis en bij mijn moodboard? Ga vervolgens gericht op zoek naar nieuwe meubels. Je hoeft niet alles in één keer te kopen, dus bezoek verschillende woonwinkels voordat je een beslissing neemt.


Bij het inrichten van je nieuwbouwhuis is het verstandig om eerst te focussen op de grote meubels. Denk aan je bed, bank of eettafel. Zo krijg je een beter beeld van de ruimte die je hebt.

Een nieuwbouwhuis werkt

Het is ook belangrijk om te weten dat nieuwbouwhuizen vaak "werken" in de eerste paar jaar. Dit betekent dat het hout en andere materialen zich nog kunnen zetten en bewegen, wat kan leiden tot scheuren en andere kleine defecten. Het is goed om hierop voorbereid te zijn en realistische verwachtingen te hebben.


Wees voorbereid op de werking van materialen in je nieuwbouwhuis; kleine scheuren en bewegingen zijn normaal

Renovlies behang is een goede keuze om geen scheuren te zien in wanden. Heel ons huis hebben we er van laten voorzien. Onze trap hebben we laten verven, maar de verf is al snel gaan scheuren helaas door de werking van het hout. Hierdoor ziet het er nu weer uit als toen we er net introkken. Dit soort problemen zijn niet ongebruikelijk en kunnen met enige regelmaat optreden, vooral in de eerste paar jaar.


Bouwdepot

Het inrichten van een nieuwbouwhuis gaat vaak gepaard met meer kosten dan je aanvankelijk verwacht. Zo kozen wij voor gordijnen, maar plaatsten we uiteindelijk ook plissé gordijnen tegen de inkijk. Een slimme deurbel, horren vanwege de muggen, een brievenbus, en een buitenkraan zijn allemaal kleine dingen die samen toch weer een boel geld kosten.


Het is verstandig om een bouwdepot te hebben dat groter is dan je aanvankelijk denkt nodig te hebben. Dit zorgt ervoor dat je de financiële ruimte hebt om onverwachte kosten op te vangen en om upgrades te doen die je huis aangenamer maken.


Je thuis maken: persoonlijke touch

Een nieuwbouwhuis voelt in het begin vaak steriel en onpersoonlijk. Het is belangrijk om je nieuwe plek snel als thuis te laten voelen. Voeg persoonlijke elementen toe zoals kunstwerken, foto's en souvenirs die je dierbaar zijn. Textiel zoals kussens, dekens en gordijnen brengen warmte en persoonlijkheid in je ruimtes. Door deze persoonlijke accenten te integreren, maak je van je nieuwe huis snel een plek waar je je echt thuis voelt.


Kleur speelt ook een grote rol in het personaliseren van je huis. Gebruik verschillende kleuren in verschillende ruimtes om de juiste sfeer te creëren. Bijvoorbeeld, een rustige blauwe tint kan perfect zijn voor een slaapkamer, terwijl een warme terra tint een gezellige en uitnodigende sfeer kan toevoegen aan een woonkamer of eetkamer. Planten zijn ook een geweldige manier om leven en kleur in je huis te brengen.



Niet alleen de meubels en accessoires zijn belangrijk, maar vergeet ook niet dat de kleine dingen zoals deurbeslag, plinten en schakelaars ook aan de uitstraling van je huis bijdragen. Kleine elementen die een groot verschil maken in de algehele uitstraling.


Conclusie

Het inrichten van een nieuwbouwhuis is een proces vol keuzes en uitdagingen, maar ook vol mogelijkheden en creatieve vrijheid. Door goed na te denken over de indeling, materialen, functionaliteit en persoonlijke details, kun je een huis creëren dat perfect bij jou past. Met deze tips kun je met vertrouwen aan de slag en van je nieuwbouwhuis een droomhuis maken. Veel succes met dit spannende avontuur!

Comments


bottom of page