Duurzame meubels dragen niet alleen bij aan een betere wereld, maar kunnen ook een stijlvolle toevoeging zijn aan jouw interieur. Door te kiezen voor duurzame materialen en productiemethoden, kan je bijdragen aan een groenere toekomst. Daarnaast kan het ook een positieve invloed hebben op je gezondheid en je welzijn. Hier zijn een paar tips om te zorgen voor een duurzaam interieur.
Kies voor duurzame materialen
Misschien een open deur en bij vrijwel iedereen bekend, maar het kiezen van duurzame materialen is een belangrijke eerste stap om te zorgen voor een milieuvriendelijk interieur. Het is belangrijk om te kijken naar materialen die gerecycled kunnen worden en die niet belastend zijn voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan bamboe of gerecycled hout voor meubels en organisch katoen voor stoffering. Maar pas op! Sommige materialen die duurzaam lijken, kunnen een negatieve impact hebben op het milieu. Zoals bijvoorbeeld wol. Wist je dat de productie van wol gepaard gaat met veel watergebruik en vervuiling? Gelukkig zijn er ook duurzame alternatieven, zoals biologisch katoen of hennep.
Duurzame materialen zoals hout, bamboe en kurk kunnen daarnaast de luchtkwaliteit in huis verbeteren, omdat ze geen of weinig schadelijke chemicaliën afgeven. Bovendien zijn er duurzame verven en afwerkingen beschikbaar die ook de luchtkwaliteit verbeteren. Een betere luchtkwaliteit kan leiden tot minder allergieën, astma en andere ademhalingsproblemen.
Zorg voor natuurlijke verlichting
Natuurlijk licht is uiteraard het meest ideaal in een ruimte. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar het bespaart ook nog eens energie. Zorg daarom voor voldoende ramen (als je de keuze hebt) en laat het daglicht zoveel mogelijk binnen. En laat die gordijnen vooral open! Daglicht kan ons humeur verbeteren. Vooral zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die ons een goed gevoel geeft (wie kent het gevoel niet!). Een gebrek aan daglicht kan daarentegen leiden tot gevoelens van depressie en vermoeidheid. En voor de thuiswerkers onder ons, daglicht kan ook de productiviteit verhogen. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die daglicht hebben op hun werkplek, zich beter kunnen concentreren en betere prestaties leveren dan werknemers zonder daglicht.
En als het donker wordt, zorg dan voor LED-verlichting. LED-verlichting is veel zuiniger dan traditionele lampen en gaat ook nog eens langer mee. Zo bespaar je niet alleen op energie, maar ook op je portemonnee.
Verminder afval
Het verminderen van afval is een belangrijk onderwerp in de huidige maatschappij. Door herbruikbare producten te gebruiken, kunnen we ons afval verminderen en bijdragen aan een beter milieu. Maar wist je dat je ook op andere manieren kunt besparen op afval, zoals het kijken naar je meubels?
Vaak worden meubels weggegooid omdat ze niet meer passen bij het interieur of omdat ze versleten zijn. Dit is zonde, want hierdoor belanden er onnodig veel meubels op de afvalberg. Een alternatief is om te kijken of je meubels kunt opknappen of een nieuw leven kunt geven. Een voorbeeld hiervan is het stofferen van een oude stoel. Hierdoor krijgt de stoel niet alleen een nieuw uiterlijk, maar kan deze ook nog jaren mee.
In het buitenland zijn er zelfs meubelbibliotheken, waar je meubels kunt huren of lenen in plaats van kopen. Op deze manier kunnen meubels worden gebruikt door meerdere mensen en wordt er minder afval geproduceerd.
Kies voor planten
Planten kunnen een belangrijke rol spelen in een duurzaam interieur en kunnen een positieve invloed hebben op je welzijn. Zo verbeteren ze de luchtkwaliteit. Planten nemen koolstofdioxide op en geven zuurstof af, wat de luchtkwaliteit in huis kan verbeteren. Bovendien kunnen sommige planten ook schadelijke stoffen uit de lucht filteren, zoals formaldehyde en benzeen. Dit kan bijdragen aan een betere ademhaling en minder gezondheidsproblemen.
Planten zorgen ook voor verlaagde stressniveaus. Het verzorgen van planten kan een ontspannende activiteit zijn. Daarnaast kunnen planten ook zorgen voor een gevoel van verbondenheid met de natuur, wat kan bijdragen aan meer rust en ontspanning.
Zet dus vooral wat planten neer, ook om het interieur op te fleuren. En als je geen groene vingers hebt, ga dan voor een cactus of een vetplant. Die hebben niet veel verzorging nodig!
Wybelt kruk. Bron: studioperspective.nl
Duurzame meubelstukken
Er zijn steeds meer merken en designers die duurzame meubels produceren. Denk aan:
De 'Wooden Chair' van Piet Hein Eek, gemaakt van gerecycled hout.
De 'Tip Ton Re' stoel van Vitra, gemaakt van gerecycled polypropyleen. Extreem duurzaam en 100% recyclebaar omdat er geen mechanische onderdelen bevat
De ‘Kalimantan’ lamp van het Nederlandse merk Good&Mojo, gemaakt van duurzaam geproduceerd bamboe.
Van afval tot eyecatcher gesproken, de Wybelt kruk van Zooi is gemaakt van 100% afval.
Stoel vanPlestik ‘two halves become one’, gemaakt van 100% gerecycled PET- plastic
Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer duurzame meubelstukken verkrijgbaar, zowel van bekende als minder bekende designers en merken.
Door te kiezen voor duurzame meubels kan je niet alleen bijdragen aan een betere wereld, maar ook aan een uniek en stijlvol interieur. Zo kan duurzaamheid en design hand in hand gaan!
Commentaires